Kartonontwikkelingen

Marktontwikkelingen karton Ook in periode 7 is de prijs van de Euwid stabiel.

De vraag naar GD karton is stabiel. De levertijden bewegen zich tussen de 2 á 3 weken. In de markt zijn tegengestelde berichten over de bezetting van de fabrieken. Ondanks dat de prijzen van oudpapier stijgen is er nog geen prijsverhoging aangekondigd door de producenten. Zie verder grafiek oudpapier. Er komen ook tegengestelde berichten uit de markt over de prijs van GC. Er is een leverancier die een prijsverhoging heeft aangekondigd maar de verwachting is dat de prijzen zullen dalen door de extra capaciteit die vrijkomt uit Husum en Kotka. De levertijd GC is tussen de 4 en 6 weken. Voor de sigaretten kwaliteiten moet soms rekening worden gehouden met 8 weken levertijd. Zie onderstaande grafiek voor de prijsontwikkeling van de Euwid.

Karton grondstoffen De prijs van oud papier blijft sinds maart dit jaar stijgen. In juli en augustus zijn de oudpapier prijzen zelfs explosief gestegen. De Nederlandse oudpapier handelaren geven zelfs een stijging van €14,- per ton te zien. De gegevens van Euwid over augustus zijn nog niet bekend. De oorzaken van deze stijgingen zijn: - de Brexit, - lage voorraden doordat er weinig wordt opgehaald door het slechte weer, - sterke vraag van Europese gebruikers door capaciteit uitbreiding van diverse papierfabrieken. Deze papierfabrieken produceren papier voor de golfkartonindustrie. - toegenomen vraag uit China.

Zie onderstaande grafiek van de Nederlandse oud papierhandelaren.

grafiek-kartongrondstoffen-2016.jpg#asset:799

Kunststof

Na de forse stijging in het 1e halfjaar van 2015 en de daaropvolgende daling, zijn de prijzen ook in periode 7 van dit jaar redelijk stabiel gebleven door een stabiele vraag en een goede beschikbaarheid. Zie de grafiek hieronder.