Mooi artikel over onze opleidingen door GOC:


Meer werk afleveren met dezelfde medewerkers bij verpakkingsdrukker

'Je ziet de output én het werkplezier toenemen' Meer en beter werk afleveren met dezelfde medewerkers? Bij verpakkingsdrukker Acket lukt het. Op zoek naar het geheim van Oss!

In de productiehal ratelen de lijnen. In razend tempo flitsen verpakkingen voor diepvriesgroenten door een vouwplakstraat, onder toeziend oog van twee operators. Dit is waar het Brabantse familiebedrijf al ruim 135 jaar goed in is. Het leveren van verpakkingen en vouwkarton aan retailmerken, private labels en producenten van food, non-food en luxe producten.

Marco-en-Jan-Acket.jpg#asset:1569


Verbeterplan

Om ook de komende jaren succesvol te blijven, is er wel werk aan de winkel. “De verwachtingen van klanten nemen steeds verder toe. Het moet steeds sneller en nog beter. Dat is een uitdaging, zeker als je bedenkt dat er ervaren medewerkers uitstromen of met pensioen gaan en opvolgers lastig te vinden zijn”, vertelt Marco Moone, manager kartonnage bij Acket. Hij werkt sinds 2016 bij Acket en ging aan de slag met een verbeterplan, gericht op het verhogen van de efficiëntie, de output en het rendement van de afdeling kartonnage. “Al snel zagen we in: we moeten investeren in bestaande medewerkers. Als we er voor kunnen zorgen dat zij breder inzetbaar worden, slaan we een grote slag.”

Maatwerktraject

Daarvoor klopte Acket bij GOC aan. Samen werd een opleidingstraject op maat ontwikkeld om de kartonnage- en stansafdeling van Acket naar een hoger niveau te tillen. Dat traject bestond uit drie opleidingen: één voor beginnende vouwplakkers, één voor meer ervaren vouwplakkers en één voor stansers. Deelnemers volgen één keer per maand op zaterdag een trainingsdag, tussendoor doen ze praktijkopdrachten onder begeleiding van praktijkopleider Jan Verschoor en werken ze aan hun portfolio. Allemaal op de werkvloer bij Acket. “Die aansluiting op de praktijk was voor ons heel belangrijk. In het verleden hebben we gezien dat bij meer theoretische cursussen het rendement op de werkvloer uiteindelijk tegenvalt. Door de trainers van GOC naar ons toe te halen, kunnen ze hun instructies geven aan de lijn”, vertelt HR-manager Dorothy van Schaijk. De beginnende vouwplakkers leren in het traject hoe ze een lijn instellen om langsnaad te plakken. De ervaren operators verdiepen hun kennis en vaardigheden op het gebied van autolock en 4/6-punts plakken. Daarbij is er uiteraard aandacht voor het produceren volgens de BRC-richtlijnen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.

Stijgende productiecijfers

De training is nog niet afgelopen, maar de eerste resultaten zijn al zichtbaar. “Onze productiecijfers zijn nu al gestegen. Een aantal medewerkers kan nu zelfstandig een stans- of vouwplakmachine stellen. Daardoor kunnen we onze lijnen beter benutten. De pro-activiteit, het zelfvertrouwen, het zelfstartend vermogen; het is allemaal toegenomen. Medewerkers zijn enthousiast over de opleiding en hebben ook meer plezier in hun werk!” Dat is best een bijzondere prestatie als je bedenkt dat de meeste stansers en vouwplakkers geen aangeboren voorliefde voor de schoolbanken hebben. Moone: “Wat helpt is dat we een supportgroep hebben die achter ze staat. Eén keer per week kunnen ze hun vragen stellen aan vakmensen uit het bedrijf. Ook hebben ze allemaal een laptop in bruikleen en kunnen ze hulp krijgen als ze bijvoorbeeld moeite hebben met het gebruik van Word of Excel.”

Waardering tonen

Juist deze praktische ondersteuning is volgens HR-manager Van Schaijk belangrijk. Een groot deel van de medewerkers zit namelijk niet dagelijks achter een computer. “Die laptop mogen ze trouwens houden na de opleiding. Als dank voor hun inzet. Het laat zien dat deze medewerkers belangrijk zijn voor ons.” Om diezelfde reden woonden directie en management van Acket ook de eerste trainingsdag bij. Moone: “Je vraagt best wat van medewerkers. Door deze aanwezigheid op de trainingsdag willen we laten zien dat we dat enorm waarderen.” Voor Acket was het best even spannend om op deze manier op te leiden. Van Schaijk: “Het is voor het eerst dat we zo’n grote groep een maatwerktraining op de werkvloer hebben aangeboden. Dat is een serieuze investering, maar het resultaat hiervan is dat ruimschoots waard. De continuïteit van onze stans- en kartonnage-afdeling zijn hiermee geborgd.”