Dag van de Duurzame Verpakking

Op woensdag 21 juni vond in het gemeentehuis van Oss de 4e editie van De Dag van de Duurzame Verpakking plaats. Deze dag wordt in opdracht van de Gemeente Oss door drie studenten van de HAS green academy georganiseerd. Tijdens deze middag komen onderwijs, overheid en ondernemingen bij elkaar om kennis te delen, inspiratie op te doen en nieuwe connecties aan te gaan.

Studenten van de HAS green academy presenteren tijdens deze middag ook de resultaten van hun afstudeeronderzoek. Een groep studenten heeft, in samenwerking met onder andere Acket, een onderzoek gedaan naar duurzame, voedselveilige coatings op karton. Binnen dit onderzoek zijn ook de wetgeving en richtlijnen (waaronder de Single-Use Plastics Directive (wegwerpplastic), consumenteninzichten, coatings, claims, recyclebaarheid toekomstscenario’s onderzocht.

Vanaf 3 juli dit jaar gaat er een nieuwe EU-richtlijn in die is bedoeld om milieuschade door wegwerpplastic te beperken. Enkele maatregelen zijn al ingegaan, zoals statiegeld op plastic flesjes en het verbod op plastic roerstaafjes, plastic bestek, etc. Hierdoor wordt er steeds vaker gekozen voor een duurzamer alternatief; karton. Uit het onderzoek van de studenten is gebleken dat er barrière coatings beschikbaar zijn die beter te recyclen zijn dan PE en PET laminaten. Echter wil dit niet zeggen dat deze ook volledig plasticvrij zijn.

Aan het einde van deze middag werd door wethouder Frank den Brok en Reggy van der Wielen (voorzitter College van Bestuur van de HAS green academy) het nieuwe magazine “Samen (ver)pakken we de toekomst” onthuld. Dit magazine bundelt de resultaten en verhalen van onder andere studenten en ondernemers van het Innovatieprogramma Cirulaire Verpakkingen Oss. In dit magazine wordt ook ingegaan op het onderzoek wat de studenten in samenwerking met Acket hebben gedaan.

Tijdens deze middag heeft Acket enkele verpakkingen met de zeewiercoating van Notpla getoond. De zeewiercoating van Notpla is een duurzaam en plasticvrij alternatief voor de PE-coating. Deze coating kan in enkele gevallen al toegepast worden. Tijdens en na deze middag zijn er al interessante gesprekken gevoerd met mogelijke klanten. Wil jij wat meer weten over deze toepassing? Neem dan contact op met een van onze salesmanagers.

Op 27 juni hebben de studenten de eindpresentatie gehouden bij Acket en hiermee is hun opdracht afgerond.